Tandartstarieven gaan omlaag

Terug naar overzicht

Behandelingen bij de tandarts en orthodontist worden volgend jaar goedkoper.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft nieuwe maximumtarieven vastgesteld die op 1 juli 2015 ingaan, zo werd vrijdag bekend.             

De meeste tandheelkundige zorg, zoals een periodieke controle, het vullen van gaatjes en het trekken van een kies, wordt 5 procent goedkoper.

Zo gaat een periodieke controle maximaal 20,01 euro kosten, in plaats van 21,29 nu. Het tarief voor het trekken van een kies gaat omlaag van 41,63 naar 39,49 euro.

Voor het plaatsen van implantaten, zoals een klikgebit, is de consument zelfs 19 procent minder kwijt. Voor boven en onder is een patiënt dan niet meer dan 462,33 euro kwijt, tegen 571,77 euro nu. De maximumprijzen bij de orthodontist gaan met 1,5 procent omlaag.

De nieuwe tarieven zijn vastgesteld na onderzoek bij negenhonderd praktijken, aldus een woordvoerster. Volgens haar kunnen tandartsen straks nog steeds kostendekkend werken en houden zij ook nog voldoende marge over.

Minister Schippers

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) is "blij" met de lagere tandartstarieven. Door de nieuwe maximumtarieven wordt er "goed betaald, maar niet te veel", zei Schippers vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

Ze denkt niet dat de kwaliteit achteruitgaat. De Zorgautoriteit is onafhankelijk, heeft de kwestie volgens haar goed onderzocht en ontdekt dat er ruimte voor de verlaging is.

Belang patiënt

De branchevereniging van tandartsen, de KNMT, is echter niet te spreken over de wijzigingen. Volgens de tandartsen is de regulering van de tarieven niet in het belang van de patiënt.

De korting op de tarieven die de NZa oplegt is gebaseerd op gemiddelden en doet daarom geen recht aan de verschillen in de vraag naar zorg en het aanbod van behandelingen. Daarnaast komt volgens de KNMT "de toegankelijkheid van goede en gevarieerde mondzorg" in gevaar en wordt de innovatie geremd.

Kwaliteit

Ook de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) heeft "gemengde gevoelens" over het tarievenbesluit. Het orgaan is naar eigen zeggen blij met duidelijkheid, maar vreest dat sommige tarievenverlagingen, zoals de verlaging van de prijs voor implantaten, een negatief effect hebben op de kwaliteit van de zorg. 

"Het wordt voor de patiënt op papier misschien iets goedkoper in de toekomst, maar we moeten oppassen dat de kwaliteit van de mondzorg niet naar de middelmaat gaat. De ANT is van mening dat de tarieven deels te laag zijn en vooral te weinig gedifferentieerd om toptandheelkunde in een moderne praktijksetting te kunnen voeren. De patiënt wordt hiervan de dupe." 

Patiëntenfederatie

Patiëntenfederatie NPCF "juicht toe" dat de prijzen zijn verlaagd. Tandartsen hoeven volgens de NPCF niet te wachten tot op 1 juli de grote verlaging ingaat, "want het gaat om maximumtarieven", aldus een woordvoerder

De federatie verwacht geen 'stuwmeer' aan patiënten die tot de zomer wachten met een behandeling. "Maar als je implantaten nodig hebt, kan het je veel geld schelen."

De NZa zegt dat de tariefwijzigingen in goed overleg met brancheorganisaties tot stand zijn gekomen. Wel heeft de autoriteit toegezegd om te onderzoeken of het tariefsysteem nog zodanig veranderd kan worden dat er meer "zorg op maat" kan worden geboden.

Bron: ANP/nu.nl

Othodontie volwassen 1