Deel van huisartsen in staking om wetswijziging

Terug naar overzicht

Een deel van de huisartsen legt woensdag het werk een uur neer uit protest tegen een voorgestelde wijziging in de Zorgverzekeringswet waardoor de vrije artsenkeuze verdwijnt.

Het kabinet wil dat verzekeraars niet langer een bepaalde vergoeding moeten betalen aan verzekerden met wie de zorgverzekeraar geen contract heeft.

De verzekeraars kunnen dan selectiever zorg inkopen wat onder meer ten goede zou komen aan een minder snelle stijging van de zorgpremie.

De vereniging van praktijkhoudende huisartsen (VPHuisartsen) is daartegen, omdat door die wijziging huisartsen patiënten niet meer naar iedereen kunnen doorverwijzen. Donderdag praat de Tweede Kamer met minister Edith Schippers (Volksgezondheid) over het kabinetsplan.

Te zwaar

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), met ruim 11.000 leden een veel grotere club dan VPHuisartsen (ongeveer 700 leden), doet niet mee aan de staking.

"Wij zijn ook tegen de voorgestelde wetswijziging, maar vinden een staking een veel te zwaar middel dat niet in het belang is van de patiënten'', zei een woordvoerster maandagochtend.

Macht

VPHuisartsen zegt dat door de wijziging de macht van de zorgverzekeraars nog groter wordt dan nu al het geval is. ''Door de maatregel kan een patiënt feitelijk alleen nog terecht bij zorgverleners die geselecteerd zijn door de verzekeraar. Deze selectie vindt voornamelijk plaats op basis van kosten en winstmarges.''

De organisatie vindt het een fundamenteel burgerrecht om in vrijheid je eigen zorgverlener te kiezen. Bovendien is ''de macht van de vier landelijke zorgverzekeraars met 90 procent van alle verzekerden inmiddels onaanvaardbaar groot''.

VPHuisartsen heeft steun van tandartsen, apothekers, fysiotherapeuten en psychologen bij het plan tegen afschaffing van het recht op vrije artsen- of zorgverlenerskeuze.

Werkonderbreking

De werkonderbreking van een uur is vooral bedoeld om patiënten voor te lichten. Zij hebben volgens de VPH niet in de gaten wat er nu gebeurt. De woordvoerder van VPH noemt het tegenover Radio 1 "onaanvaardbaar" dat door een verandering in de wet patiënten straks niet overal meer naar toe kunnen of hun behandeling helemaal zelf moeten betalen.

De VPH roept ook tandartsen, fysiotherapeuten en specialisten in ziekenhuizen op om het werk neer te leggen. De vereniging hoopt dat dat het kabinet overtuigt dat het "misschien toch niet zo verstandig is". Hoeveel artsen met de staking mee gaan doen is nog niet duidelijk.

Door: Novum/ANP

huisartsen