Oudste tandprothese uit West-Europa ontdekt

Terug naar overzicht

Wetenschappers hebben waarschijnlijk de resten ontdekt van de oudste tandprothese uit West-Europa.

Het gaat om een ijzeren pin die is aangetroffen in het gebit van een vrouw, die in de derde eeuw voor Christus is begraven in Noord-Frankrijk. De pin werd gevonden tussen enkele snijtanden en deed dan ook mogelijk dienst als tandprothese.

Dat melden Franse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Antiquity

Vrouwenlichamen

De wetenschappers kwamen de pin op het spoor bij een opgraving in het Franse plaatsje Le Chene. Tijdens de renovatie van een huis werden daar drie vrouwenlichamen ontdekt uit de ijzertijd. 

De lichamen waren in slechte staat, maar de gebitten van de vrouwen waren nog grotendeels intact.

"De kiezen, hoektanden en snijtanden lagen nog ongeveer op de anatomisch juiste plek", verklaart hoofdonderzoeker Guillaume Seguin tegenover BBC. "En toen was daar opeens een stuk metaal. Mijn eerste reactie was: wat is dit?"

Graf

"Het feit dat de pin dezelfde afmeting en vorm heeft als een tand, ondersteunt de hypothese dat het gaat om een tandprothese", aldus Seguin.

Volgens de onderzoekers is het echter ook mogelijk dat de pin bij een begrafenisritueel tussen de tanden van de vrouw werd geplaatst, zodat ze met een compleet gebit haar graf in ging. 

De oudste tandprotheses ter wereld zijn eerder ontdekt in Egypte en het Midden-Oosten en dateren van ongeveer 5.500 jaar geleden.

Bron: nu.nl             

Oudste tandprothese
Oudste tandprothese, 3e eeuw voor Christus