Noodklok luidt in Ierland voor dentaal toerisme

Terug naar overzicht

Tandartsen in Ierland luiden de noodklok nu een groeiend aantal van hun patiënten verminkt terugkomt van tandartsbehandelingen in landen als Turkije en Hongarije.

Chronische zweren, cystes, infecties, bloedend tandvlees, afgebroken kronen en losse implantaten zijn slechts enkele problemen die Ierse tandartsen tegenkomen bij patiënten die in het buitenland goedkope behandelingen hebben ondergaan. Het gaat om tandartsbehandelingen in Spanje, Portugal, Turkije en Oost-Europa waar patiënten kortingen krijgen tot 70%.

Werken op bestaande infecties

Inmiddels zoeken jaarlijks 6.000 Ieren na een bezoek aan een tandarts in het buitenland alsnog hulp in eigen land. Hun problemen zijn het gevolg van het gebruik van slechte materialen, slecht vakmanschap, omdat er gewerkt is op bestaande infecties of omdat teveel complexe behandelingen in te korte tijd zijn uitgevoerd.

Plastic kronen

Een tandarts, gespecialiseerd in onder meer kronen, bruggen en implantaten, vertelt dat hij de afgelopen vier of vijf jaar het aantal van dit soort patiënten heeft zien groeien tot een kwart van zijn klantenbestand. “Ik heb patiënten gezien die hun halve kaak moeten missen als gevolg van een infectie, anderen kregen kronen van plastic in plaats van porselein.” Een andere tandarts zag dat gave tanden onnodig behandeld zijn.

Bron: Irish Independent

shutterstock 75459241