Ontstaan van gaatjes naast vullingen

Terug naar overzicht

Wetenschappers Marie-Charlotte Huysmans en Niek Opdam willen meer te weten komen over de factoren die bepalen of er gaatjes naast vullingen ontstaan.

Tijdens het onderzoek wordt onder meer tandplaque van gezonde en aangetaste gebitselementen, met en zonder vullingen, verzameld en wordt de bacteriesamenstelling geanalyseerd. Ook wordt gekeken naar de diepte van cariës als er verschillende tandvullingen en manieren van aanbrengen worden toegepast.
Huysmans: "In de Verenigde Staten wordt, net als in Nederland, tegenwoordig vooral het witte vulmateriaal composiet gebruikt. De indruk bestaat dat die vullingen nog steeds niet zo lang meegaan als de bekende, grijze amalgaamvullingen."

Secundaire cariës

De National Institutes of Health (NIH) uit de Verenigde Staten heeft ruim 700.000 euro beschikbaar gesteld voor het onderzoek naar secundaire cariës.

Het onderzoek wordt samen met onderzoeksgroepen uit Amsterdam (ACTA) en het Braziliaanse Pelotas uitgevoerd en duurt vier jaar. Het grootste deel van het onderzoek vindt plaats in het UMC St Radboud.

Bron: nu.nl
48335937 640