Tandartsbehandeling steeds goedkoper geworden

Terug naar overzicht

Veel patiënten zullen niet hebben ervaren dat de tandartsbehandeling ‘steeds goedkoper is geworden’. Jij zelf waarschijnlijk ook niet.

Auteur: Maria de Vries 
Bron: Standby uitgave 1/2017

De betaalbaarheid van de tandarts is voor de gemiddelde Nederlander met ruim 17 procent verbeterd, blijkt uit onderzoek in opdracht van de ANT.

De tandartstarieven zijn het afgelopen decennium veel minder gestegen dan de inflatie, en de gemiddelde koopkracht is toegenomen. In het onderzoek is door ZorgmarktAdvies gekeken naar de ontwikkeling van de betaalbaarheid van de tandartszorg sinds 2006. De totale stijging is daardoor slechts 9 procent, veel lager dan de inflatie die in dezelfde periode circa 17 procent bedraagt.

ANT-voorzitter Jan Willem Vaartjes vindt het belangrijk dat patiënten hiervan op de hoogte zijn. “We zien nog steeds dat vrijwel alle zorgverzekeraars de premie van mondzorgverzekeringen jaarlijks met gemiddeld meer dan 6 procent verhogen.

Hoewel de mondzorg dus in zijn geheel veel betaalbaarder is geworden, zorgt de tandartsverzekering ervoor dat goede mondzorg voor consumenten nog steeds duur is. Dat kan niet de bedoeling zijn.” Ook hekelt Vaartjes de beperkte keuzevrijheid voor consumenten. “Het huidige tariefstelsel biedt geen mogelijkheid om hoogwaardige, innovatieve behandelingen of zorg op maat te leveren. Consumenten mogen bijvoorbeeld niet bijbetalen voor een duurdere vulling, wat in het buitenland wel kan.”

Bron: ANT

shutterstock 75459241