Tips van tandartsen voor ouders: 'Wees niet te streng'

Terug naar overzicht

Dat je niet te veel moet snoepen en goed moet poetsen weten we allemaal. Maar daarmee ben je er niet. Hieronder vijf tips van tandartsen waar je als ouder niet meteen aan denkt.

  1. Ook al werkt het goed om ze stil te krijgen en gaan ze er lekker van slapen, kinderen met een beginnend melkgebit kun je 's avonds en 's nachts beter geen fles met melk, sap of pyjamapapje geven. De suikers kunnen de hele nacht hun werk doen en de melktandjes flink beschadigen. Dit advies geldt overigens ook voor het geven van borstvoeding. Hoe goed het ook mag zijn voor kinderen, ook hier zit veel suiker in.
  2. Het is belangrijk om 'nee' te zeggen en consequent te zijn als kinderen te veel zoetigheid willen of niet willen poetsen. Maar wees niet te streng. Uit onderzoek van tandheelkundige Denis Duijster blijkt namelijk dat kinderen van overdreven strenge ouders vaker gaatjes hebben. Kinderen van ouders die naast het stellen van regels interesse tonen in hun kind en het stimuleren, hebben daar veel minder last van.
  3. Niet veel ouders weten het, maar eigenlijk moet je al beginnen met poetsen met tandpasta waar fluoride in zit zodra de eerste tandjes doorkomen. Eén keer per dag is dan voldoende. Vanaf het tweede jaar moeten kinderen 's ochtends én 's avonds poetsen. Na de avondpoetsbeurt alleen nog water drinken.
  4. Slechts de helft van de kinderen is voor zijn derde bij de tandarts geweest, blijkt uit onderzoek van TNO (pdf). Dat is eigenlijk te laat. Tandartsen raden aan om kinderen al vanaf twee jaar mee te nemen. Je kunt er mogelijk veel leed mee voorkomen en het is nog gratis ook.
  5. Neem ten minste twee uur pauze tussen elk eet- en drinkmoment. Hiermee geef je je tanden rust. Het gebit heeft zelf een herstellend vermogen, maar daar heeft het wel even tijd voor nodig.

Bron: RTL nieuws

Monden1