Vrije tandartskeuze blijft bestaan

Terug naar overzicht

De vrije keuze van de tandarts, huisarts en fysiotherapeut blijft bestaan. Maar niet iedereen kan straks zelf zijn ziekenhuis kiezen.

Dat hangt dan af van het soort verzekeringspolis dat de patiënt heeft. Hoe meer er wordt betaald, hoe meer de patiënt te kiezen heeft. De coalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn dit overeengekomen. Het debat over de vrije artsenkeuze in de Tweede Kamer is tot nader orde uitgesteld. 

Groot goed

Rob Barnasconi van de NMT zegt: "Als patiënt kun je blijven kiezen voor de tandarts van jouw voorkeur. Dat is een groot goed omdat de tandarts een intensieve, frequente relatie heeft met de patiënt. En omdat vertrouwen de basis is voor goede zorgverlening. Aan de andere kant kun je stellen dat we weliswaar de slag hebben gewonnen maar de oorlog hebben verloren. Het is een grondrecht van iedere Nederlander zelf te bepalen wie er aan je lijf zit. Daar hebben wij ons van meet af aan sterk voor gemaakt, voor en achter de schermen. Dat dit grondrecht van de patiënt niet zonder meer ten aanzien van alle zorgaanbieders wordt erkend is buitengewoon teleurstellend."

Nieuwe polis

Ministers Schippers (Volksgezondheid) wil een nieuwe polisvorm voor ziektekosten introduceren waarbij de zorgverzekeraar alleen de behandelingen van gecontracteerde zorgverleners vergoed. Nu vergoeden zorgverzekeraars nog 80% van een behandeling door een niet-gecontracteerde zorgverlener. In de nieuwe polis ontvangt de patiënt daar dan een lagere of helemaal geen vergoeding voor.

Bron: NRCNOSNMT

tk