Wereld niet roken dag 31 mei 2019

Terug naar overzicht

Vandaag 31 mei is het "Wereld niet roken dag". Wilt u stoppen met roken?

Roken

Algemeen bekend is dat roken niet goed is voor de gezondheid. Wanneer u rookt kunnen longproblemen en hart en vaatziekten optreden. Wat minder bekend is, is dat roken zeer nadelig is voor de gezondheid van de mond. Behalve de zichtbare rookaanslag zijn er ook minder direct zichtbare nadelige gevolgen. 

Tandvleesproblemen door roken

Wetenschappelijk staat vast dat er een duidelijk verband is tussen roken en tandvleesziekten. Rokers zijn veel vatbaarder voor tandvleesziekten en ontwikkelen deze op jongere leeftijd dan niet-rokers.

Bloedend tandvlees is een eerste aanwijzing voor het begin van tandvleesziekte. Nicotine zorgt er echter voor dat ziek tandvlees niet zo snel bloedt. Daardoor komen u en uw tandarts er vaak te laat achter wanneer het tandvlees ziek is. Meestal is dan ook het kaakbot, waarin uw tanden en kiezen staan, al aangedaan. En aangedaan kaakbot wordt niet meer gezond! Dat is een van de belangrijkste oorzaken voor het feit dat rokers eerder tanden en kiezen verliezen dan niet-rokers.

Als u stopt met roken, voorkomt u dat de mondgezondheid verder verslechtert. Ook zorgt stoppen met roken ervoor dat de behandeling door de tandarts veel meer succes heeft. Dus stoppen met roken zorgt voor gezonder tandvlees.

Stoppen met roken

Wilt u graag stoppen met roken, maar weet u niet hoe? Breng een bezoek aan uw huisarts. De huisarts kan u helpen met het stoppen. Voor meer informatie over het stoppen met roken en hoe snel het stoppen met roken al een positief effect heeft kunt u lezen op de website van het Trimbos Instituut

 

shutterstock 535736005 klein
Wilt u stoppen met roken?
images
Ook e-sigaretten zijn schadelijk