Wetenschappers kweken tanden uit urine

Terug naar overzicht

Chinese wetenschappers zijn erin geslaagd om tanden te kweken uit urine.

Cellen die het lichaam normaal gesproken via de blaas verlaten kunnen worden geïsoleerd uit urine en in een laboratorium uitgroeien tot stamcellen. Met behulp van deze stamcellen is het vervolgens mogelijk om tanden te kweken. Dat melden de onderzoekers van het Guangzhou Instituut in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Regeneration op basis van onderzoek bij muizen.

Minder sterk

Bij hun onderzoek combineerden de wetenschappers de uit urine gewonnen stamcellen met tandweefsel. Deze mix werd vervolgens geïmplanteerd in de bek van muizen. 

Binnen drie weken begon het mengsel van stamcellen en tandweefsel uit te groeien tot een 'tandachtige structuur', bestaande uit tandmerg, tandbeen en tandglazuur. De tandstructuur was echter minder sterk dan een natuurlijk gevormde tand.

Volgens de Chinezen is het onderzoek een eerste stap naar het kweken van tanden uit lichamelijk materiaal.

Inefficiënt

De studie krijgt echter veel kritiek van andere wetenschappers. Zo is het volgens stamcelonderzoeker Chris Mason van het University College Londen zeer onverstandig om tanden te kweken met behulp van cellen uit urine.

"Urine is één van de slechtste bronnen om stamcellen uit te kweken, omdat er maar weinig cellen in zitten en ze niet op een efficiënte manier kunnen worden omgezet in stamcellen", verklaart hij op BBC News.

Ook het risico op infecties door bacteriën uit de urine is volgens Mason erg groot. "Je zou dit gewoon niet op deze manier moeten doen." 

Bron: nu.nl

Brug 2
Tanden gemaakt uit urine.