Zuur in frisdrank slecht voor de tanden

Terug naar overzicht

De hoeveelheid zuur in frisdrank, vruchtensap en sportdrankjes vormt een bedreiging voor de tanden van kinderen.  

Dat stellen Australische onderzoekers. Kijk voor meer informatie in het Journal of Dentistry.

"Ons onderzoek laat zien dat permanente schade aan het tandglazuur al ontstaat binnen de eerste dertig seconde dat het in contact komt met zuur", vertelt onderzoeker Sarbin Ranjitkar van de University of Adelaide.

Dit is een belangrijk gegeven en het suggereert dat je zure dranken dus het beste kunt vermijden. Het poetsen van de tanden dertig minuten na de consumptie is dus niet genoeg bij hele zure drankjes. De schade is dan al ontstaan."

Mond

Normaal gesproken is er volgens Ranjitkar een balans tussen zuren en een beschermingsmechanisme in een gezonde mond. Maar zodra die balans is verschoven in de richting van de zuren raken de tanden beschadigd, onafhankelijk van het type zuur.

Ook in combinatie met andere zuren kunnen zure drankjes veel onomkeerbare problemen veroorzaken in het gebit van jongeren.

"Veel kinderen en adolescenten tandenknarsen 's nachts en ze hebben last van ongediagnosticeerde oprispingen of reflux waardoor maagzuur in de mond terecht komt. In combinatie met zure drankjes ontstaat er een driedubbele bedreiging voor de tanden met schade op de lange termijn als gevolg", aldus Ranjitkar. "Tanderosie is namelijk een groeiend probleem."

Bron: Gezondheidsnet

Zuur in frisdrank v2