Kroon- & brugwerk

Kronen en brugwerk zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen.

Kroon

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm weer terug. Wanneer kan een kroon nodig zijn?

  • Als er onvoldoende houvast is voor een vulling.
  • Door tandbederf kan een groot deel van de kies of tand verloren zijn gegaan.
  • Verbetering van het uiterlijk. Meestal gaat het hierbij om verkleurde tanden en/of slecht gevormde tanden en kiezen die voor in de mond staan. Klik hier voor meer informatie.

Brug

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dit zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen, die op pijlers passen en een brug tussendeel, ook wel "dummy" genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen, die op de plaats van de open ruimte komen. Er zijn verschillende redenen waarom u een brug nodig kunt hebben:

  • Om beter te kunnen kauwen.
  • Verbetering van het uiterlijk. Klik hier voor meer informatie.
  • Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien.
‘Had zeer veel angst en afspraak al meerdere malen uitgesteld. Tijdens de behandeling zakte dat toch wel weg, door de rust waarmee alles gedaan werd en dat werkelijk iedere handeling duidelijk werd aangegeven. Daarnaast heb ik er bijna niets van gevoeld.’
Reactie uit onze patiënten enquete

Vragen...

Hoe gaat de ontsteking verder?

Het tandvlees gaat steeds losser om de tanden heen liggen. De tandvleespocket wordt dieper. Plak vormt zich ook in deze diepere pocket en is daar niet uit te borstelen. Hierdoor kan de ontsteking zich dieper in het steunweefsel uitbreiden. De vezels van het wortelvlies worden beschadigd en het bot van de tandkas 'lost op'. Nu de ontsteking niet meer te herstellen schade heeft aangericht spreken we van: parodontitis. Ook in de diepe pocket ontstaat plak die gaat verkalken, zodat zich nu op het worteloppervlak een laag hard, zwart gekleurd tandsteen vormt. Hierop zet zich gemakkelijk opnieuw plak af enzovoort. Zonder behandeling zal de pocket steeds dieper worden, er zal steeds meer kaakbot verloren gaan en de tand gaat steeds losser staan. Uiteindelijk verliest de tand al zijn steun van vezels en kaakbot en valt uit.

Lees verder