Kroon- & brugwerk

Kronen en brugwerk zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen.

Kroon

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm weer terug. Wanneer kan een kroon nodig zijn?

  • Als er onvoldoende houvast is voor een vulling.
  • Door tandbederf kan een groot deel van de kies of tand verloren zijn gegaan.
  • Verbetering van het uiterlijk. Meestal gaat het hierbij om verkleurde tanden en/of slecht gevormde tanden en kiezen die voor in de mond staan. Klik hier voor meer informatie.

Brug

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dit zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen, die op pijlers passen en een brug tussendeel, ook wel "dummy" genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen, die op de plaats van de open ruimte komen. Er zijn verschillende redenen waarom u een brug nodig kunt hebben:

  • Om beter te kunnen kauwen.
  • Verbetering van het uiterlijk. Klik hier voor meer informatie.
  • Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien.
‘Indien nodig wordt er een nette offerte gestuurd zoals beloofd!’
Reactie uit onze patiënten enquête

Vragen...

Kan er iets aan gedaan worden om de ziekte parodontitis te genezen?

Jazeker. De tandarts of mondhygiënist kansamen met de patiënt proberen de ziekte te voorkomen. Als iemand parodontitis heeft dan kan dit in de meeste gevallen met goed resultaat behandeld worden. Omdat de ontsteking door tandplak veroorzaakt wordt, staat plakbestrijding door een goede mondhygiëne centraal.

Om een volledige bestrijding van alle plak mogelijk te maken moeten alle gebitselementen schoon en glad gemaakt worden. Het tandsteen moet grondig worden verwijderd en oude, ruwe vullingen en kronen moeten worden vervangen. Te diepe tandvleespockets kunnen minder diep gemaakt worden door middel van tandvleesoperaties. Hierbij wordt het ontstoken tandvlees verwijderd en kan het worteloppervlak goed glad gemaakt worden. Daarna komt het tandvlees weer strak, maar wel iets lager, om de wortels heen te liggen. Pas na een dergelijke behandeling is het mogelijk om in de toekomst alle plak te verwijderen en daardoor het tandvlees gezond te houden.

Lees verder