Prothese

Een prothese is een uitneembare gebitsvervanging.

Er zijn verschillende uitneembare protheses:

  • De volledige prothese, als u alle tanden en kiezen bent verloren. Hij zit meestal niet erg stevig. Met implantaten kan hier verbetering in gebracht worden (klikprothese);
  • De partiele of gedeeltelijke prothese, als u veel maar niet alle tanden en kiezen bent verloren. Hij zit niet vast en is vaak beter te vervangen door implantaten of bruggen, die wel vast zitten;
  • De frameprothese, een uitneembare constructie die met ankertjes min of meer wordt vastgehouden. Het is een relatief kostbare behandeling waar vaak betere vastzittende alternatieven voor zijn.

Wilt u meer informatie over de verschillende protheses, vraag uw tandarts naar de mogelijkheden en alternatieven.

‘Vriendelijk en vakkundige behandeling!’
Reactie uit onze patiënten enquête

Vragen...

De verzorging van een (gedeeltelijk) kunstgebit

Net als eigen tanden en kiezen heeft een (gedeeltelijk) kunstgebit of prothese onderhoud nodig. Let er vooral op dat er geen etensresten (en dus bacteriën) op achterblijven, want dan kan het slijmvlies onder uw prothese ontstoken raken. Houd het slijmvlies van uw kaken, waar de prothese op rust, schoon. Poets dit minstens één keer per dag. Poets ook uw verhemelte en de tong, want ook daar kunnen voedselresten zitten. U kunt hiervoor een zachte tandenborstel en tandpasta gebruiken.

 

Maak het kunstgebit 's morgens en 's avonds schoon met een speciale protheseborstel, water en zeep. Gebruik geen tandpasta, daar van slijt uw kunstgebit.

 

Voor een gezond gebit blijft regelmatig tandartsbezoek belangrijk, ook als u een kunstgebit heeft. Hoe vaak, is afhankelijk van uw mondgezondheid.

Lees verder
shutterstock 124516693

Frameprothese

shutterstock 110457383

Volledige prothese

met een overkappingsprothese slinkt de kaak minder snel.

Met een overkappingsprothese slinkt de kaak minder snel

overkappingsprothese op bestaande wortels of implantaten

Overkappingsprothese op bestaande wortels of implantaten