Mondhygiëne

Een goede mondhygiëne is een belangrijke sleutel tot het verkrijgen en het behouden van een gezond gebit. Onze praktijk is er op gericht patiënten preventief voor te lichten zodat zij kennis krijgen over hoe de mond gezond te houden.

Halfjaarlijkse controle

Een halfjaarlijks bezoek aan de tandarts draagt bij aan het in een vroeg stadium ontdekken van problemen.

Tijdens de halfjaarlijkse controle bekijkt en beoordeelt de tandarts uw tanden, kiezen en het tandvlees. Uw tandvlees krijgt een 'cijfer'. Meer hierover kunt u bekijken in het onderstaande filmpje.

U krijgt persoonlijk advies en uitleg wat betreft de verzorging van uw gebit. Indien nodig wordt u verwezen naar de preventie-assistente of mondhygiëniste.

Misschien is een vervolgbehandeling nodig omdat er bij u bijvoorbeeld een caviteit (gaatje) is geconstateerd.

Wilt u het door ons gegeven advies nog eens rustig nalezen of wilt u meer weten over de verzorging van uw gebit, dan kunt u de onderwerpen in het keuzemenu aan de rechterzijde raadplegen.

 

Uw tandvlees krijgt een cijfer

 

Vragen

Het kan wel eens gebeuren dat u vragen heeft waar u niet direct een afspraak voor wilt maken, maar wel graag een antwoord op wil hebben. Wij hopen uw vragen te kunnen beantwoorden met behulp van aanvullende informatie per onderwerp in het menu aan de rechterzijde.

‘Rustig en zeer aardig personeel en goede uitleg als er eventueel een vervolgbehandeling moet komen!’
Reactie uit onze patiënten enquête

Vragen...

Hoe bied ik hulp bij het openen van de mond?

Soms kan het nodig zijn om te helpen om de mond te openen. Bijvoorbeeld als uw pupil overgevoelig is, ongecontroleerde bewegingen maakt of het hoofd steeds strekt of weg­draait. U kunt dan met het geven van zogenaamde mondcontrole toch goed poetsen. Het gaat zo:

Als uw kind niet te groot en te zwaar is, neem hem dan op uw schoot. Grotere kinderen en volwassenen laat u zitten, terwijl u er zelf schuin naast gaat staan.Heeft u de tandenborstel in uw rechterhand, dan zit uw pupil met de rechterzij naar u toe.Uw linkerarm gaat achter het hoofd langs. U tilt uw elleboog op en buigt daarmee het hoofd naar voren. Hierdoor kan de mond gemakkelijker ontspannen.De wijs- en middelvinger van uw linkerhand legt u rond de kin. De middelvinger gestrekt eronder, tussen kin en keel. De wijsvinger gestrekt op het kussentje van de kin. Uw wijsvinger mag de onderlip niet raken.Laat uw duim op uw hand rusten, niet op het gezicht.Geef nu met uw wijsvinger druk naar binnen en met de middelvinger enige druk omhoog. Dit stimuleert dat de mond zich opent.

Het loont zich om te leren hoe u de mond van uw pupil kunt openen. U kunt om een demonstratie vragen en zelf oefenen bij een fysiotherapeut, logopedist, mondhygiënist of tandarts die hier ervaring mee heeft.

Zorg dat u ziet wat u doet

Om goed te kunnen zien wat u doet, kunt u met een vinger in de mond van uw pupil de wang opzij doen en met uw duim de lip weghouden. Dit is belangrijk om pijn of beschadiging van het tandvlees te voorkomen. Steek uw vinger tot het tweede kootje in de wang. Daarmee voorkomt u dat u de nagel van uw vinger per ongeluk in het tandvlees van uw pupil steekt als deze zijn wangen mocht spannen. Als u geen handschoenen gebruik, kunt u een gaasje om uw duim doen, om uw pupil niet met uw duimnagel te bezeren.Verwijder vóór het tandenpoetsen zo nodig grove voedselresten door uw pupil te vragen zijn mond te spoelen. Of u verwijdert zelf met uw vingers met daarom heen een gaasje de voedselresten.Als u veel tandpasta gebruikt ziet u door het vele schuim moeilijker wat u doet. U kunt daarom beter weinig tandpasta gebruiken; één halve centimeter is genoeg. Als u weinig tandpasta gebruikt hoeft uw pupil bovendien niet per se te spoelen. U kunt dan volstaan met het uitvegen van de mond met een doekje of napoetsen met een schoongespoelde borstel.

Lees verder