Medische zorg

Naast goede zorg bieden is het belangrijk dat u zich fijn voelt tijdens en na de behandeling. Wij doen er alles aan om u die zorg te bieden die u nodig heeft.

Bent u bang? Heeft u een vervelende ervaring en ziet u erg tegen de behandeling op? Wilt u uitgebreid geïnformeerd worden voor en/of tijdens de behandeling? Vindt u het spannend? Wij zijn er voor u!

Onder behandelingen vindt u al onze reguliere behandelingen. Onder hygiëne vindt u alle adviezen voor het behoud van een gezonde mond.

Hieronder vindt u informatie waarom en hoe wij tijdens elke controle de condities van uw tandvlees onderzoeken en vastleggen.

Wat voor cijfer heeft uw tandvlees?

Altijd een vaste tandarts:
‘Elke patiënt heeft zijn eigen vaste tandarts.’
Tandartspraktijk Quist | Lees meer ›

Vragen...

Welke problemen kunnen mensen met een handicap met hun gebit krijgen?

Mensen met een handicap kunnen door diverse omstandigheden uiteenlopende, bijzon­dere problemen met hun gebit krijgen.

Meer tandvleesontsteking en tandbederf

Als de handicap problemen veroorzaakt bij het poetsen, is het extra moeilijk om de plak goed te verwijderen. Sommige mensen zijn door hun handicap aangewezen op zachte voeding of houden het voedsel lang in de mond. Dat versnelt het ontstaan van tandplak en tandsteen. Daarom is het verwijderen van tandplak en tandsteen nog belangrijker.

Afwijkende mondgewoonten

Een afwijkende lichaamshouding, moeilijk slikken en kauwen en tandenknarsen kunnen de normale groei van de kaken verstoren. Een veel gehoorde klacht bij gehandicapten is tandenknarsen. Bij kinderen kan het weinig kwaad omdat het afvlakken van de tanden en kiezen niet snel schadelijk is voor het gebit van een kind. Pas op latere leeftijd kan er soms wel schade ontstaan. Hebt u last van tandenknarsen, overleg dan met de tandarts wat u kunt doen om het tandenknarsen en de mogelijke schade daardoor te vermin­deren.

Duimzuigen

Duimzuigen is van invloed op de stand van de tanden en op termijn ook op de groei en ontwikkeling van de kaken. Als uw pupil met het duimzuigen stopt voor het wisselen van de voortanden begint, is de kans op het ontstaan van een afwijking het kleinst. U kunt duimzuigen soms voorkomen door in een vroeg stadium een fopspeen te geven. Het voordeel van een fopspeen is dat u uw pupil gemakkelijker kunt afleren die verder nog te gebruiken. Overleg met de tandarts welke andere mogelijkheden er zijn om van het duimzuigen af te komen. Meld aan de tandarts ook als uw pupil veel kwijlt. Samen met een fysiotherapeut of logopedist kan soms het slikgedrag worden verbeterd, waardoor het kwijlen kan verminderen.

Afwijkende tandstand

Een afwijkende tandstand heeft meestal geen consequenties voor de gezondheid van tanden en kiezen, maar maakt het schoonhouden wel moeilijker. Extra aandacht, vooral ook op de plaatsen tussen de tanden en kiezen, is dan noodzakelijk. De tandarts of orthodontist kan een afwijkende tandstand soms verbeteren met een beugel. Dit gebeurt vooral bij kinderen, maar het kan ook nog bij volwassenen. De mogelijkheden die geschikt zijn verschillen per persoon. In de praktijk blijkt dat het dragen van een beugel kan irriteren. Dit is natuurlijk geen probleem als u dat voor een goed en mooi gebit over hebt, maar anders kan de belasting te groot worden. Verder vraagt het dragen van een beugel extra aandacht voor de mondhygiëne. Tussen de beugel en het gebit kan zich immers gemakkelijk tandplak ophopen. Als u aan de mond­hygiëne voldoende tijd besteedt, hoeft dit echter niet tot problemen te leiden.

Lees verder