Uw zorgverzekering in 2023

Het einde van het jaar nadert. Tijd om uw zorgverzekering weer onder de loep te nemen.

Basis verzekering 

De basisverzekering is voor mondzorg van belang als het gaat om de vergoeding van (behandelingen aan) volledige protheses (eventueel op implantaten).

In 2023 verandert er weer het een en ander aan de zorgverzekering. De zorgpremie gaat naar verwachting met zo'n 10 euro per maand omhoog.

Daarnaast verdwijnt de korting op de collectieve zorgverzekering. 

De combinatie-polis is in 2023 in opkomst en lijkt de restitutiepolis te vervangen. 

Budget polissen vergoeden in sommige gevallen in 2023 nog maar 50% van het gecontracteerde tarief als u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Het gecontracteerde tarief ligt vaak lager dan het normale tarief. Dit betekent concreet dat als het contract tarief 80% is, u (50% x 80%) slechts 40% van het gedeclareerde tarief vergoed krijgt! Bedenk goed wat de gevolgen van uw keuze kunnen zijn.

Het standaard eigen risico blijft, net als de afgelopen jaren, 385 euro. 

In 2023 is er geen collectiviteitskorting meer op de basisverzekering. Nu is dat nog maximaal 5%. Voor mensen met een collectieve zorgverzekering, gaat de premies dus (extra) omhoog.

Aanvullende tandartsverzekering

Het kiezen van de juiste aanvullende tandartsverzekering is soms lastig. Het is verstandig een afweging te maken wat u denkt nodig te hebben. 

Komt u twee keer per jaar op controle waarbij tandsteen wordt verwijderd, dan lijkt een vergoeding tot € 250,- voldoende. Komt er echter een behandeling bij, dan loopt u het risico de bijkomende kosten zelf te moeten betalen.

Aanvullende verzekering orthodontie

Vergoeding voor orthodontie voor kinderen onder de 18 jaar komt meestal uit de aanvullende verzekering en niet uit de basisverzekering of de aanvullende tandartsverzekering. Soms is er sprake van een wachttijd. Is de verwachting dat uw kind binnenkort een beugel nodig heeft, dan is het verstandig dit mee te nemen in uw keuze van uw nieuwe zorgverzekering.

Er zijn weinig zorgverzekeringen die orthodontie bij volwassenen vergoeden. Er geldt meestal een wachttijd.

Uw keuze maken

Er is veel te kiezen als het om zorgverzekeringen gaat. Belangrijk is een keuze te maken die bij u en uw financiële situatie past.

Via deze link komt u op de pagina van "vergelijk mondzorg". Hier vindt u meer informatie om uw keuze te kunnen bepalen.

Op de site van Independer kunt u goed zorgverzekeringen vergelijken en kiezen welke het beste bij u past.